Robuste kalve - godt begyndt er halvt fuldendt

Robuste kalve - godt begyndt er halvt fuldendt - SEGES Projektsitet

Robuste kalve er et vigtigt fundament for at opnå gode produktionsresultater hos både slagtekalve- og mælkeproducenter. Der er behov for at give kalveområdet et koordineret fagligt løft, som sigter mod at skabe kalve, der kan performe under de produktionsbetingelser, der findes i besætningerne. Formålet med projektet er, at fremme opdræt af robuste kalve ved at frembringe viden om og værktøjer til optimal sund-hedsmanagement af kalve, så kalvedødelighed og antibiotikaforbrug kan sænkes. Dette gøres ved:

  • Systematisk indsamling af viden og data i ”kalveklynger” af malkekvægs- og slagtekalvebesætninger
  • Udvikling af diagnostiske redskaber til overvågning af kalvens sundhedsstatus
  • Afprøvning af alternativer til antibiotikabehandling samt af antibiotika-fri kalveproduktion
  • Udvikling og implementering af effektive styringsværktøjer for kalvenes robusthed fx i DMS

Dagsorden
Dagsorden
Dagsorden
Dagsorden
Dagsorden
Dagsorden
Dagsorden
Dagsorden
Dagsorden
Dagsorden
Indsamlingen af prøver fra flere end 7.000 kalve er godt i gang.
For første gang nogen sinde udsættes mere end 7.000 danske kalve for et hav af prøver og undersøgelser. Målet er viden til at producere sunde og robuste kalve med høj tilvækst.
Dagsorden
Dagsorden
De første uger i kalvens liv er afgørende for, om den kommer godt i gang. Når kviekalven får lungebetændelse som ung, går det ofte ud over produktionsresultaterne som voksen ko.
Dagsorden
Hvis den syge kalv opdages, før den bliver alt for sløj, kan den måske kureres med et Panodil-lignende stof, så der kan spares på antibiotikakontoen.
Kan tilsætning af gærprodukter gøre kalven sundere og mere modstandsdygtig? Det afprøver Aarhus Universitet og SEGES nu i en slagtekalvebesætning.

© 2021 - SEGES Projektsitet